Music is a passion
                 

Biografie

 
De Belgische saxofonist Stefaan Daems (°1962) heeft zich als solist gespecialiseerd in het hedendaagse repertoire voor saxofoon, maar schuwt, door zijn grote respect voor de traditie, ook zeker niet het traditionele werk.Door zijn interesse in de jazz is hij één van de weinige saxofonisten die een cross-over programma kan presenteren met uitstekend gekozen werken.   Hij is actief als solist, samen met pianist Jean-Marie Vanbroeckhoven, en in kamermuziekverband. Telkens weer gaat hij op zoek naar originele werken voor saxofoon, bij voorkeur gecomponeerd door Belgische componisten.   Daarnaast is hij gefascineerd door het theater en heeft hij als saxofonist het muzikale deel verzorgd bij verscheidene theaterproducties. Zo heeft hij voor muziek gezorgd bij de theaterwerken “Maria Stuart” (F. von Schiller), “Dossier Akkerman” (S van Lohuizen) “Hoofd vol mist” en “Mistig landschap”.  
  • Studeerde aan het “Koninklijk Muziekconservatorium” in Brussel en behaalde een eerste prijs notenleer, transpositie en saxofoon evenals het diploma lerarenopleiding in de pedagogische afdeling.
  • Is sinds 1984 leerkracht saxofoon en kamermuziek aan het “Stedelijk Conservatorium voor muziek, woord en dans” te Hasselt en aan de “Gemeentelijke Academie voor muziek en woord” te Tessenderlo.
  • Was baritonsaxofonist bij de “René Beckers Bigband” in Tessenderlo
  • Is pedagogisch coördinator aan het “Stedelijk Conservatorium voor muziek, woord en dans” te Hasselt en aan de “gemeentelijke Academie voor muziek en woord” te Tessenderlo.
  • Was stichter en leraar-dirigent van de voormalige “Musicacademy bigband” aan de “Gemeentelijk academie voor muziek en woord “te Tessenderlo. Met deze band trad hij op als dirigent op festivals in België en Nederland. Werkte als dirigent van de band samen met solisten Bert Joris, Jan Muës, Sofie en Sabine Tiels. Deed als dirigent mas terclasses met Bart Van Caeneghem, Jos Machtel, Bert Joris en Michel Herr.
  • Was stichter en tenorsaxofonist van het professionele saxofoonkwartet “Sax-o-fun” waarmee hij talrijke Europese concertreizen maakte en opnames deed voor de toenmalige B.R.T. radio en T.V. waaronder een samenwerking met het B.R.T-koor .
  • Was organisator van de jaarlijkse “workshops voor saxofoonsamenspel”, gegeven door de leden van “Sax-o-fun” in het Casino te Beringen.
  • Speelde als solist in producties met het “Nieuw Belgisch Kamerorkest” o.l.v. Jan Caeyers en het “Orchestre Philhamonique de Liège” o.l.v. Pierre Bartholomée in werk van F. Devreese en H. Pousseur
  • Studeerde aan de jazz-studio in Antwerpen
  • In 2011 behaalde hij aan de “Artesis Hogeschool “ te Antwerpen, het Koninklijk Muziekconservatorium, de titel van “Master of Arts in de muziek”.
In een drie jaar durende masteropleiding specialiseerde hij zich in de hedendaagse literatuur voor saxofoon en kamermuziek Tevens voltooide hij een researchprogramma met medewerking van de firma’s “Vandoren” en “Selmer” betreffende de invloeden op de klank van de saxofoon.Hij volgde masterclasses op saxofoon bij o.a. Jean Marie Londeix, Philippe Geiss, Leo Van Oostrom, Erwin Vann, Ben Sluys…